SAANHAN MÄ OLLA PUUTARHAPÖHKÖ?


Eilen se sitten alkoi.  Se puutarhapöhköys. Se ajanjakso vuodesta, jolloin kyykkyasento on päivän käytetyin ja aina niin beigen vaaleat kynteni muuttuvat tummemman kynsilakan värisiksi peittääkseni mullasta mustuneet kynnenalustat. Puutarhapöhköyksen laukaisemiseen ei tarvita muuta kuin hetkellisesti kuuluva räystäsveden ääni tai parin laulavan tiaisen titityyt pihapuun oksalla. Peipposten ja pääskysten aikaan ollaan jo hyvässä vauhdissa.
Mistä tietää kotipuutarhurin heränneen? Sen kyllä näkee ja tietää. Ja pian tietävät uudet naapurimmekin, millaisen multasormen ovat naapurikseen saaneet. Sisällä pöydillä on pitkä rivi pienen pieniä purkkeja, joissa jokaisessa kasvaa, jos jonkinlaista kasvin alkua. On kesäkukkataimia tai vihannesten alkuja. Niitä sitten kastellaan ja varjellaan yhtä hyvin kuin perheenjäseniä ruokitaan. Eivätkä nuo kaiken malliset kipot ja kupit häiritse yhtään sekasortoisuudessaan. Eivät yhtään niin paljoa kuin pari vaivaista kahvikuppia olohuoneen pöydällä. Kaikki on tosiaan suhteellista....


Kuten alussa kirjoitin, on meillä tänä vuonna herätty talviunilta! Meillä on terassi putsplank. Aikamoista sahanpurujäähilelumikasakuormaa saimme harjata harjalla terassilta pois. Raksapölyt ja -ruuvitkin olivat lumen alla talvehtineet. Onneksi katolla olevat lumistopparit olivat pitäneet aisoissa lumentulon katolta. Pääsin siis tänä vuonna vähällä.
Mutta muunlaisiinkin toimenpiteisiin olen aikaisimmissa kodeissa päätynyt. 
Jos terassilla oli muutamakin jääkokkare jäljellä, se joko naputettiin irti tai sulatettiin pois. Hauskimmassa ja talvisimmassa tapauksessa luminen terassi oli putsattu parin tunnin urakoinnin jälkeen.

Oi, oi, oi!  Jos kevät viipyilee eikä tule heti luokseni, teen sen sitten itse ;)

Puutarhapöhköys toimii ikään kuin spiraalimaisesti. Se alkaa talon sisätiloista ja terassilta. Siitä siten laajenee koko pihan hommiin. Syksyä kohden taas siistitään koko piha talvea varten ja viimeisemmät puutarhajutut väsätään lokakuussa  terassille.

Nyt malttia! Olisikin olkapäälläni myös se maltillinen puutarhatonttu. Tai en tiedä.... En kuitenkaan sellaista haluaisi. Mä haluan olla pöhköytynyt kotipuutarhuri hiukset ponnarilla, ikivanhat risaiset farkut jalassa ja päällä mullasta likainen huppari. 

Ihanaa, kun kenties sinäkin olet samanlainen multasormi :)

Tervetuloa kevät!

ReetaKommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut

GLUTEENITON & VEGAANINEN JUUSTOKAKKU

JOULUN SUKLAAKAKKU (VE, G)