YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISIÄ TEKOJA; mukana myös linkki arvontaan!


Olen lajitellut ja kierrättänyt kaikkea mahdollista viimeiset kolme vuotta niissä puitteissa, joissa olen pystynyt. Olen tehnyt parhaani ja jatkan samaa rataa. Kun kierrättäminen on helppoa sekä selkeää, se onnistuu huomaamatta joka päivä. Tällä hetkellä meillä lajitellaan kaikki muut paitsi biojätteet. Toivottavasti nekin saadaan vielä jossain vaiheessa toimimaan, sillä biojätteelle on ympäristöystävällisempiäkin vaihtoehtoja kuin kaatopaikka. 
Erityisesti biojätteet, puu, pahvi sekä paperi että orgaanistta ainetta sisältävät jätteet (muovit sekä tekstiilit) tuottavat mädäntyessään erittäin haitallista kasvihuonekaasua, metaania. Tämä siis tapahtuu, kun nämä aineet mädäntyvät kaatopaikalla!

Meillä kierrättämisellä on myös taloudellinen puoli. Säästämme vuosittain jätepalvelujen käyttömaksuista, sillä jäteastiamme tyhjennetään tällä hetkellä kolmen viikon välein.

Viime vuoden asuimme väliaikaisesti kerrostalossa, jossa lajitteleminen sekä kierrättäminen oli helppoa. Kaikille oli omat säiliöt. Vaikka kierrättäminen ei ratkaise ongelmia kokonaan, tuleepahan tuotteet lajiteltua niin, että ne voidaan käyttää uudelleen. Myös meidän kotikunnassamme toimii erinomaisesti Roskalava-niminen Facebook-ryhmä. Toisen turha tavara voi olla toisen aarre. Tällä tavalla vältämme ostamasta aina uutta. 

En kuitenkaan tarkoita, että ostamattomuus olisi se kaikkein mukavin suunta. Minusta järkevä kulutus, kestävään satsaaminen sekä kierrätys vievät meidän toimintaamme oikeaan suuntaan. Nyt on muoviton maaliskuu. Mitäs jos muuttaisimmekin sen muovittomaksi matkaksi, elämänmatkaksi. Meillä täällä kotona sitä yritetään nyt todellakin toteuttaa valitsemalla muovittomampia ratkaisuja. Yksi on ollut vakuumipakkauksien vähentäminen ostosten yhteydessä. Ostan ennemmin lihan tuoretiskiltä kevyesti pakattuna tai vältän ylipäätään lihatuotteiden ostoa. Tähän toki voi kommentoida, että lihaa on syöty aina ja ihminen on lihansyöjä.... mutta silloin lihaa tuotettiin pienempiä määriä. Märehtijöiden määrä oli huomattavasti pienempi eli metaania muodostui tuon verran vähemmän. Toinen, missä olen herännyt, on turhien kosmetiikkatuotteiden ostaminen. Miksi meillä pitää olla jos jonkinlaista rasvapurkkia tai meikkitötsää kaapeissamme? Ainakin minä olen pärjännyt vähemmällä. Jos se näkyy sitten ryppyjen määrässä, niin näkykööt. Kyllä ikä saa näkyä. Kolmantena huomasin, kuinka paljon meille kertyikään muovisia juomapulloja, kun juomme paljon makuvesiä. Juomapulloja kannoin kaupasta ulos ja hetken päästä kannoin samat tyhjinä takaisin kauppaan. Tuota kaikkea vähentääkseni, meille tuli SodaStream-hiilihapotuslaite. Kyllä, laitteessa on täyttöpullo, joka on vääränlaisesti kierrätettynä vaarallista jätettä, mutta oikein kierrätettynä vähempi roskauttavaa, sillä nuo täyttöpullot käytetään uudelleen. Yhden käyttöpullon ikä kotitaloudessa on noin 60 kuplavesilitran verran, joten muutaman kerran vuodessa täytyy hankkia uusi pullo. Täyttöpullot palautetaan kauppaan, sillä pulloissa on pantti. Älä vaan heitä täyttöpulloa roskikseen tai metallinkeräykseen!!!

Mä olen ylpeä Kassi-Alma kylämme raitilla. On tullut jo tavaksi poiketa koiralenkillä kierrätyspisteen kautta. Toisessa kädessä koira remmeineen ja toisessa kädessä kassi, jossa edellispäivien lehdet, tölkit sekä lasipurkit. Oi että, kun kotikin on siistimpi, kun saa roskat poissa silmistä. 

Mun Instagramissani  IG mustaapuuta on käynnissä arvonta. Käyhän siellä osallistumassa. Voit voittaa itsellesi SodaStream Spirit-hiilihapotuslaiteen.

Reeta

Facebook eikä Instagram ole osallisena arvonnassa. 


Kommentit

  1. Mihin nämä sodastream pullot voi palauttaa? En ole koskaan tällaisesta kuullut mutta kyllä pohtinut mihin nämä voi kierrättää koska muovin kierrätykseen eivät kuulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ne voi palauttaa vaikkapa Prisman infoon tai Clas Ohlsonin kassalle, joista saat myös ostaa uuden pullon. Muistaakseni pullon pantti on 10e, joten pullo kannattaa ottaa mukaan. Tuo täyttöpullo kestää kyllä todella kauan.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SUKLAAKAKKUPÄIVÄ VAIKKA JOKA PÄIVÄ; nauttia pitää! (V, M, GL)

GLUTEENITON & VEGAANINEN JUUSTOKAKKU

MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut