MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut

Miltä kuulostaa? Ajattelin tämän kevään ja kesän aikana esitellä täällä blogissani kotimme aina yksi huone kerrallaan. Pohdin ruusuja ja risuja eli mitkä ovat onnistuneita valintoja tai miten olisin voinut suunnitella toisin. Koska tämä on jo toinen rakennuttamani koti, on toki risujen määrä vähentynyt ja ehkä myös asenteeni elämään. En halua ääneen valittaa, sillä kaikki materiaalit ovat vain materiaaleja, ehkä korjattavissa tai sitten ei....huolellisuus ja perehtyneisyys vähentävät paljolti jälkikorjauksia. 
Yleisesti voisin kodistamme todeta, että kotimme on meille maailman ihanin paikka, mutta vieläkin kymmenisen neliötä liian suuri. Hei, jos suunnittelet pienen ja toimivan omakotitalon rakentamista, on 85-87 neliötä aikas passeli. Korkea oh+k tuo tilan tuntua, joten lisäkuutiot tuovat avaruutta. 

Keittiö saa kunnian olla ensimmäisenä esittelyssä, sillä se on jo täysin valmis sisustuksellisesti sekä monesti testattu erilaisin kokkauksin. Keittiöstämme on myös KotiAarre-lehdessä juttu (maaliskuu), johon kirjoitin blogijutun keittiömme toimivuudesta. 

Ruusut:

1. Käytännöllisyys saa täyden kimpun ruusuja. Kodinkoneet on sijoitettu juuri minulle sopiviin kohtiin. Jääkaapista liedelle lyhyt matka. Kattilakaappi lieden vierellä. Tiskiallas astianpesukoneen vieressä. Astianpesukone on sijoitettu pöytätason reunimmaiseksi, jotta astiat voi kätevästi laittaa koneeseen pöydästä tultua. Kiitos tästä Turun Keittiömaailman Liisa Artukalle! Tiskarin 60 cm siirto omista suunnitelmistani oli huippua! 

2. Etäisyys. Saareke on meillä vain 105 cm päässä seinänpuoleisista keittiökalusteita, sillä suht lyhyenä naisena haluan siirtyä puolelta toiselle muutamalla askeleella. Muutamissa keittiöfirmoissa jopa puhuttiin 130 cm etäisyydestä. 

3. Iso tiskiallas ritilikön kanssa. Koska meillä ei ole kuivauskaappia, suunnittelin tiskipöydälle maksimikokoisen tiskialtaan, jonka päälle voi asentaa kuivausritilän. Tiskaajan kädet sekä ritilä mahtuvat hyvin hääräämään tiskialtaassa samanaikaisesti. 

4. Tasojen väri. Halusin vanhan kodin tyyliset laminaattitasot, sillä nämä puukuvioiset tasot ovat niin armollisia sutuille ja leivänmurusille, että ei harmita, kun vaikkapa kevätaurinko paistaa ja paljastaisi mukien jäljet, koiran kielen jäljet tai leivänmurut. 

5. Vetohyllyt. Meillä on asennettu kahdet vetohyllyt saarekkeen puolelle. Olen nyt jälkeenpäin ottanut hyllyt käyttöön kuivamuonille. 

6. Esteettisyys. Kalusteomaisuus sekä huomaamattomuus olivat suunnittelun lähtökohtia. Tavoitteenani oli suunnitella keittiö, joka ei näytä perinteiseltä keittiöltä. Tykkään lopputuloksesta. Rauhoittavuus korostuu, sillä sekä valaisin että liesituuletin 'häviävät' valkoisina valkoiseen seinään. 

7. Integroidut kodinkoneet. Pinnat on helppo pitää puhtaina. Kalusteomaisuus lisääntyi. 

8. Yksi jääkaappipakastin. Koska perheemme on pieni, pärjäämme suht hyvin yhdellä jääkaapilla. Toisen jääkaapin olisi voinut sijoittaa saarekkeeseen jatkamalla saareke seinään asti. Meillä on khh:ssa varaus jääkaappipakastimelle, mutta näillä näkymin se kolo muuttaa muotoaan kaapiksi... 

9. Keittiön pöytätasot ovat eri paksuisia. Saarekkeessa on ohuempi laminaattitaso, jotta sain saarekkeesta kevyemmän oloisen.

10. Kokonaan kierrettävä saareke. Tästä tykkää leikkisä koiramme kuin myös me. Avoimuus ja käytännöllisyys korostuvat. Jääkaapille on helppo mennä ruokapöydästä. Tavallaan oikoa. Ehkäpä nämä suorimmat reitinvalinnat oli nähtävä (entisenä suunnistajana) myös tässä keittiösuunnittelussa ;)

11. Keittiön puolella laminaattilattia. Ihanaa, kun kaikki putoava ei mene välttämättä rikki. 

12. Ikkunat. Tämä valo ja luonto, joka näkyy kokatessa sekä syödessä. Voi katsoa kolmeen ilmansuuntaan. 

13. Meillä mikro on piilossa saarekkeen kaapissa. Loistava ehdotus Liisalta. Itse olin sijoittamassa mikroa khh:seen, jossa se oli edellisessä kodissamme. Tosin siellä khh oli aivan keittiön vieressä.
Risut:

1. Yhtenäisen laskutilan vähyys seinän puoleisella puolella. 

2. Pohdin kauan isoa tiskiallasta laskutilalla. Joo, ei ehkä niin nykyaikainen, mutta kaunis ja käytännöllinen. Sellaisen valitsisin just nyt. 

3. Liikaa pistorasioita. Oli ensimmäinen kerta, kun vahvistin sähkösuunnitelma. En oikein osannut karsia turhia pois. Keittiön seinän puoleiset pistorasiat ovat aivan turhia, sillä eihän meillä ole edes kahvinkeitintä, kun keitän pannukahvia :) Saarekkeen päädyssä olevaa pistorasiaa käytän, kun kokkaan. Minusta lause, pistorasioita ei voi olla koskaan liikaa, on ihan pöhkö. Meillä niitä on paljon :(

4. Pieni sauma välitilan laminaatin nostossa häiritsee. Sauma olisi pitänyt suunnitella jompaan kumpaan reunaan.

Ruusukimpusta tuli huomattavasti suurempi kuin risukimpusta! 

Keittiömme on kotimme sydän. Tässä, ruokapöydän ääressä tykkään istua ja hörpätä aamukaffet. 
Näin siis meillä. Ihania keittiöitä on yhtä monta kuin kotikokkejakin. 

Ihanaa kevättä! 
Reeta/
IG mustaapuuta


ps. Laita viestiä, jos haluat kuulla lisää, mistä tilasin keittiömme ja mitä mallistoa keittiömme on. Mielelläni kerron. 

Kommentit

 1. Hei nyt onnistuu kommentointi sun blogiin! Aivan ihana tämä teidän keittiö ja innolla odotan myös tulevia postauksia teidän kodista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos❤️❤️Mulla oli alkuperäiset ja väärät asetukset. Nyt tänne pystyy kommentoimaan👍👍Ihanaa pääsiäistä sinne!

   Poista
 2. Moikka Reeta! Ihanaa, että aloitat tällaisen sarjan! Kiinnostuksella odotan seuraavaa huonetta. Terveyttä, iloa ja valoa kevääseen! 💚🌱

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nikkaroi näppärästi istutuslaatikko

RYIJY MATONKUTEISTA; ohjeet