PIENEN NURMIKKOALUEEN PERUSTAMINEN; kottikärryillä ja askeltaen

Eilen illalla istahdin kotimme rappusille ja join kupin kahvia ihan yksin. Tai olinkohan sittenkään yksin, sillä tunsin koko ajan selkäni takana yhden silmäparin sekä kuonon. Koiramme tarkkaili ikkunan takaa, mitä minä ulkona teinkään ilman häntä :) )Istuin samalla tavalla rapuilla kuin vanhassa kodissamme. Rapuilla istuminen on mulle luonnollisempaa kuin tuolissa, joten tiedän rappusista tulevan taas ykköspaikkani päivän päätteeksi. Oikeastaan pensaiden paikatkin katson myös siltä kantilta, miten ne näkyvät rapuilta, ikkunoista, portilta tai ovelta.

Onneksi oli pääsiäisenä hyvät kelit ja pojallani oli hyvä mullan kärräysvauhti. Ilman hänen apuaan olisin yhä ihmettelemässä isoa multakasaa. Nyt tuo lähes 20 kuutiota on kärrätty ympäri pihaa. Yes! Onneksi hän on jo lukioikäinen, jolta voi jo pyytää apua näinkin raskaisiin hommiin. Minä olen aina maksanut pientä palkkaa isommista kotitöistä, joten tämä oli hänelle erittäin hyvä kesäduuni myös ;) 

Olen huomannut, että pihalla puuhastelu on myös aivoille täydellistä kuntoutusta; saa tehdä töitä omaan tahtiin ja hiljaisuudessa, mutta silti pohtien. Olisiko pihatyöt aivokuntoutusta parhaimmillaan? 👍ainakin itselleni sopivaa, kunhan muistan, että tunti pihatöitä ja sitten sisälle huilimaan tai päikkäreille. Onhan se kurjaa, kun ennen niin normeja asioita ei enää kykene tekemään samanlaisesti, mutta jämähtääkään ei saa, vaan yrittää tehdä kotona pari mukavaa asiaa päivässä, jotta positiivinen sydän pysyy matkassa mukana. 
Pihallamme on tapahtunut viikossa vaikka mitä:

On kylvetty nurmikko.
On istutettu Mustilan hortensia, sinikuunlilja, köynnöshortensia, kurjenpolvet sekä pallohortensiat.
Hain 'hoitopaikastani' pionit.
Sahatavara odottaa kasvilaatikoiden rakentajaa eli poikaani.

Tässä meidän pihanurmikon pohjustukset:

Omalle tontilleni nurmikkoalueen paikka oli alusta alkaen selvä, sillä talon aamuauringon puolella oli tasainen paikka, joka oli mitä ilmeisemmin joskus kaivettu sekä tasoitettu viemärien takia. Paikalla ei kasvanut kuin pienen pieniä mäntyjä ja heinikkoa. Tuo alue oli just sopiva (17m x 6m) nurmikon istutukseen.

Jo viime syksynä kaivinkone tasoitti savimaan sekä teki pihamaan talosta poispäin vietäväksi. Talven aikana savimaa oli painunut tiiviimmäksi, mutta muutamiin kohtiin oli jäänyt painanteet, jotka ensi töikseen täytettiin sepelillä sekä jättömaalla.

Saivimaan pinnalle levitettiin sekä hienoa että karkeaa hiekkaa.
Tässä vaiheessa alue kalkittiin.

Multalaskureiden avulla tilasin multakuorman. Halusin multaa, joka soveltuu myös puutarhan muihin istutuksiin eikä sisällä liikaa raskasmetalleja.

Multa kipattiin etupihallemme, josta kottikärryillä se oli kätevä siirtää alapihalle. Tämä oli hyvä kevätduuni pojalleni :)

Koska nurmikkoalue on pieni, sujui mullan tiivistäminen ihan vain askeltaen. Poikani kärräsi n 15 cm kerroksen multaa, jonka sitten jaloillani tiivistin.
Kun koko alue oli kertaalleen levitetty, alue lannoitettiin ihan tavallisella nurmikon lannoitteella. Määrä oli noin kourallinen neliölle. 

Uusi kerros multaa. Tällä kertaa n 5 cm ja uusi tiivistys.

Lopuksi vielä kevyt tasoitus haravoimalla. Jos ilmestyi multapaakkuja tai kiviä, ne nypättiin pois. 

Siemenet kylvittiin paketin ohjeen mukaan ja haravoitiin kevyesti. Cellon nurmikkopakkauksessa oli kätevä siemenlävikkö. Kylväminen oli nopeaa ja jälki tasaista. Lopuksi vielä kevyttä kävelyä nurmikko alueella. 

Kustannukset tähän mennessä:
*Multa kuljetuksineen 360e (18 kuutiota. Multaa jäi vielä istutuksiinkin)
*Kalkki 10e
*Lannoite 19,90e (pussista jäi lannoitetta vielä kesään ja syksyyn)
*Nurmikon siemenet 2,5kg 24e
*Hiekka ja sora olivat omalta tontilta
*30 m puutarhaletku 29,90e
*pojan palkka ;)

Kerron sitten kesän alussa, miten nurmikko onnistui. Peukut onnistumiselle!

Reeta


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

SUKLAAKAKKUPÄIVÄ VAIKKA JOKA PÄIVÄ; nauttia pitää! (V, M, GL)

GLUTEENITON & VEGAANINEN JUUSTOKAKKU

MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut