LOHISOPPA; kalamuistoja, kun olin kymppi vee


Isäni oli kova kalamies. Aina mökille tultuamme hän lähti välittömästi viemään verkot vesille ja pudottamaan katiskat varmoihin kalapaikkoihin. Minä ja siskoni roikuimme aika usein soutuveneessä mukana. Toinen katseli keulasta veden pohjaa ja toinen kärsi peräpenkissä, sillä keulapaikka oli huomattavasti suositumpi. Olihan siellä isompi kolmionmuotoinen penkkikin sekä sieltä pystyi paremmin tutkimaan järven pohjaa, kun kunnolla roikkui pää kohti vetden pintaa. Meillä oli sellainen hassu sinivalkoinen soutuvene, jossa oli kirkkaan punaiset penkit. Täydellinen 70-luvun paatti. Enemmän tuo paatti taisi muistuttaa kelluvaa isoa tulitikkurasiaa kuin soutuvenettä, mutta tuo paatti oli juuri sopivan kokoinen meille.Kädessäni oli mato-onki ja mukana purkillinen meheviä matoja. Siitähän kalareissumme aina alkoivat, kun äidin avustuksella käänsimme mökkitontin maata löytääksemme matoja. Meillä oli vakkaripaikat, joista matoja löytyi. Opin, ettei kastematoja kannata kuivalta maalta etsiä vaan varjosta ja mustan mullan joukosta.


Opin myös, että jokainen onkija joutui itse pujottamaan madon ongenkoukkuunsa (tai sitten tuo oli vaan sellainen lapsen oma uroteko) sekä veneessä piti olla hiiren hiljaa. Muuten kala ei syönyt. Ai niin, ja aamulla aikasella tai juuri, kun aurinko laski, oli parasta onkiaikaa. 

Koho nykäisi. Nykäisi ehkä toisenkin kerran, mutta vasta sitten, kun koho vajosi kunnolla veden alle, oli oikea hetki tarkistaa, mikä kala koukussa oli vai oliko jäljellä vain paljas koukku. 

Voi sitä hymyä, kun ahven nousi ja vielä syömäkokoinenkin. 

Nuo ovat ihania muistoja. Miten minusta tuntuu, että lapsuudessani ei koskaan ollut kiire ja olimme pitkiäkin aikoja mökillä. Oli vain kesä, mökki, hyttyset, vesileikit sekä kesäruoka. 

Kun poikani oli pieni, kävimme vielä kesäisin mato-ongella. Kalassa sitä rauhoittui ja oppi keskittymään sekä toivomaan. Valitettavasti tuo mukava kesänviettotapa on jäänyt ja meidän arjessamme kalajutut ovat loppuneet. Kalat ongitaan nykyään S-marketin kalatiskiltä ;) 

Viikonloppuna meillä syötiin kalakeittoa. Kalakeiton ohje löytyy vanhasta ruokablogistani dinnerwithreeta. Keitto on sekä maidoton että gluteeniton.
Kalajutut ovat parhaita :)

Reeta
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut

GLUTEENITON & VEGAANINEN JUUSTOKAKKU

JOULUN SUKLAAKAKKU (VE, G)