MEILLÄ RAKENNETAAN LAUTA-AITAA; musta puutalo saa mustan aidan
Ihan uskomatonta. Me olemme päässeet jo yli puoleen väliin meidän lauta-aitaprojektissamme. Nyt siis uskaltaa jo kirjoittaa, miksi ja miten rakennetaan sekä millä fiiliksillä ja aikataululla mennään. 


Julkaisu sisältää mainoksen Teknoksen maalituotteista. Aidan tarkoitus on antaa pihallemme kehykset sekä näkösuoja, sillä aidan toiselle puolelle jää kunnan hoitamaton metsäkaistale, joka on myös osittain pelkkää painunutta savimaata. 

Aidan rakennus alkoi mittaamisella ja aitatolppapaikkojen merkkaamisella. Saimme aitatolpat iskettyä savi-multamaahan noin 75cm syvyyteen. Helppoa ei niiden laittaminen ollut, sillä tielle tuli aina kiviä. Muutamat aitatolpat vahvistimme lopuksi betonivalulla. 

Meidän käyttämämme aitatolpat ovat kokoa 51x102x75. 

Sahatavaran ostin paikallisesta puutavaraliikkeestä. Poikani on kätevästi sahannut oikean mittaisia lautoja meidän näppärällä sähkökäyttöisellä jiirisahalla. Hyvin on toiminut sahaus kotinurmellakin :) 

Aitalautojen pituus (korkeus) on 95 cm. Maavara on 5-15 cm, joten aita on alle 120 cm. Kunnan rakennusmääräykset sallivat alle 120 cm piha-aidan rakentamisen ilman rakennuslupaa. Meidän lauta-aita rakennetaan yhteistyössä Teknoksen kanssa. Heiltä olemme saaneet erittäin hyvät maalausohjeet sekä avun maalimenekin laskemiselle. 

Lauta-aidan maalivaihtoehdot olivat joko talon maalauksessa käytetty Teknoksen NORDICA MATT Talomaali tai Teknoksen AITAMAALI. Päädyin lopulta täyshimmeään Teknoksen NORDICA MATT Talomaaliin, jotta lauta-aidan kiiltoaste pysyy yhtä mattamaisena kuin mustassa talossammekin. Teknoksen AITAMAALIssa kyllä houkutteli sen helppohoitoisuus (puolihimmeä pinta) sekä yhtä maalikerrosta vähempi työmäärä. Teknoksen AITAMAALI ei tarvitse erillistä pohjamaalia. Kun aitaa rakennetaan, maalataan se huolella heti ensimmäisellä kerralla niin aidasta tulee pitkäikäinen. 

Tässä aitamme maalausvaiheet:
1.  Teknoksen WOODEX AQUA BASE Pohjustepuunsuoja
2.  Teknoksen NORDICA PRIMER Pohjamaali (Sävy T7063)
3. ja 4. Teknoksen täyshimmeä NORDICA MATT Talomaali (Sävy T7063) 

Maalauskerrat 1.-3. olemme maalanneet ennen lauta-aidan rakentamista. Viimeinen pintamaalaus maalataan, kun aita on kokonaan valmis. 
Meillä on ollut kymmenen laudan päivärytmi, joten mistään isosta ja hikisestä urakasta ei ole kyse. Siltikin aita on valmistunut hyvää vauhtia. Maalaaminen on rentouttavaa ja rauhallista puuhaa, jossa voi keskittyä lopputulokseen. Nyt on huomisesta lähtien luvattu vesisateita, joten voipi olla, että on tulossa pakollinen maalaustauko. Tämä sopii takuulla myös pojalleni, joka on hakannut tolpat maahan, rakentanut aidan sekä hoitanut kaikki sahaukset. 

Mitäpä olisi kesä ilman maaliläikkiä reisissä ja käsissä :) 

Reeta

Maalituotteet saatu Teknokselta. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Nikkaroi näppärästi istutuslaatikko

MINIMALISTINEN KEITTIÖ; Mustaa Puuta-kodin keittiön ruusut & risut

RYIJY MATONKUTEISTA; ohjeet