MEIKÄLÄISEN IHAN TAVALLINEN LAUANTAITiesitkö, että lauantai on nimensä mukaan  peseytymisen päivä? Lauantai-sanan käytön olemme saaneet skandinaaveilta. Muinaisnorjalainen sana laugardagr on nykyruotsissa sana lördag. Sanojen alut laugar- ja lör- ovat tulleet sanoista, jotka kuvastavat lipeää, kylpyä tai pyykkiä. Lauantai on perua ajasta, jolloin sunnuntai oli ns pyhäpäivä. Lauantain pesupäivällä haluttiin valmistautua hyvin tulevan lepopäivän viettoon.

Perinteet taitavat jatkua tänä päivänäkin useassa suomalaisessa kodissa lauantaisaunan merkeissä, mutta se, että onko sunnuntai enää lepopäivä, on hyvinkin epäselvä juttu.

Millainen saunoja itse olen? Olen todellakin ollut himosaunoja. Joskus 2000-luvun alussa. Lapsiperheen hektisessä arjessa, parasta oli kokea saunarauha sen jälkeen, kun olin saanut pienen poikani nukkumaan.  Silloin taisin lämmittää saunan itselleni melkein joka ilta ;)

Tänä päivänä meillä sauna lämpiää harvemmin; kerran viikossa tai pari kertaa kuukaudessa. Eikä viikonpäivällä ole saunomisen kanssa mitään merkitystä vaan fiiliksellä. 

Saunomisessa ajatus on kuitenkin yhä sama; rentoutuminen ja rauhoittuminen. Istun lauteilla, juttelen yksikseni saunassa, katselen ulos ikkunasta ja nautiskelen rauhasta. Kovista löylyistä en enää tykkää. Kunhan on lämmintä ja hämärää, se riittää.

Eilen oli lauantai. Oliko minulla saunapäivä? Se selviää seuraavista lauantain valokuvista...

Mukavaa tulevaa viikkoa!

Reeta 


Kommentit

  1. Ihanat kuvat. Voi kuinka söpö sinun koirasi onkaan,hän selvästi nauttii lumessa rämpimisestä. Meillä menossa sauna remppa ja kovasti odotan, että se on valmis. Juuri niin myös täällä tunnelmaa,hämärät valot,kynttilöitä ja miedot löylyt on se minun juttuni. Meillä normisti la on sauna aina lämpiämässä ja viikollakin useasti. Mökillä kesällä joka ilta melki. Ulkona altaan vieressä meillä on tynnyrisauna jota tuunataan hiukan kesällä. Niin luulen että sekin kesällä harvasen ilta,kun on valmis niin lämpiää.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Oi kiitos <3. Teillä on ihania saunomispaikkoja! Sauna tuo kyllä niin hyvän fiiliksen.
    Mukavia löylyjä sinne!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

RYIJY MATONKUTEISTA; ohjeet

APPELSIININ JA MANDARIININ KUIVATTAMINEN; IHANIA JOULUKORISTEITA

PERUNA-PORKKANAKEiTTO; gluteeniton ja maidoton (keiton ohje vegaaninen)